Τα μουσεία του Βόλου

H ιστορία του Βόλου ξεδιπλώνεται στα εκπληκτικά μουσεία του.

Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου είναι ένα από τα παλαιότερα της Ελλάδας και το κεντρικό αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλίας. Το κτίριο είναι νεοκλασικό και αναπτύχθηκε το 2004. Θα βρείτε ποίκιλα εκθέματα στον τομέα της παλεολιθικής εποχής. Τα πιο σημαντικά εκθέματα στην συλλογή του μουσείου είναι από τα προιστορικούς οικισμούς Σεσκλό και Διμήνι. Αυτοί οι οικισμοί παρέχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πως ήταν η ζωή στην Θεσσαλία και γενικότερα στην Ελλάδα την νεολιθική εποχή. Το κομψό νεοκλασικό κτίριο στεγάζει έναν τεράστιο πλούτο ευρημάτων, καθώς οι συλλογές του περιλαμβάνουν εκθέματα από όλο το ιστορικό φάσμα της Θεσσαλίας, από την προϊστορική περίοδο έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα

Το εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα ιδρύθηκε το 1926. Από τότε και μέχρι να κλείσει το 1978 ήταν σημαντική παραγωγική μονάδα, με πανελλαδική εμβέλεια. Σήμερα είναι ένα σπάνιο παράδειγμα προβολής της βιομηχανικής κληρονομιάς. Έχει γίνει ανασύνθεση της παραγωγικής διαδικασίας, με τα τριβεία, τις πρέσες, τους κοφτήρες, τις δεξαμενές αργίλου, τα βαγονέτα και την κάμινο Hoffmann. Το μουσείο παρουσιάζει το παραδοσιακό επάγγελμα του πλινθοκεραμοποιού και τις τεχνικές εξειδίκευσης και κατεργασίας των πρώτων υλών. Η παρουσίαση των εκθεμάτων γίνεται μέσω μοντέλων και πλούσιου οπτικού υλικού.

Μουσείο Πόλης

Η λειτουργία του ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 με τα εγκαίνια της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Βόλος-Νέα Ιωνία: τόσο κοντά, τόσο μακριά», αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την ίδρυση του προσφυγικού Συνοικισμού στη Νέα Ιωνία. τα σημαντικότερα γεγονότα της πόλης, την αρχιτεκτονική της κ.ά. Στον αύλειο χώρο του Μουσείου σώζεται τμήμα της ανατολικής πλευράς του βυζαντινού τείχους στο λόφο των Παλαιών. Στο υπόγειο θα βρείτε προσωρινά εκθέματα και εκδηλώσεις, ένα μαγαζί σουβενίρ και ένα δωμάτιο διαβάσματος. Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10:30 – 13:30 Τετάρτη & Παρασκευή 10:30 – 13:30 και 18:00 – 21:00 Δευτέρα: κλειστά Κλειστό: 1 Ιανουαρίου, Μεγάλη Παρασκευή, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου, 25 και 26 Δεκεμβρίου Ημιαργίες: 24 και 31 Δεκεμβρίου, Μεγάλη Πέμπτη: 10:30 – 12:30 Εκτεταμένο ωράριο: Κατά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου), το Μουσείο λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο και διευρυμένο ωράριο, που ανακοινώνεται έγκαιρα στα Μέσα Ενημέρωσης.

Μουσείο Θεόφιλου

Το Μουσείο βρίσκεται στην οικία Κοντού στηνΑνακασιά, στο Πήλιο. Αρχικά το αρχοντικό ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας Χατζηαναστάση μέχρι το 1905, που το αγόρασε ο Ανωβολιώτης μυλωνάς Γιάννης Κοντός. Το 1912, σύμφωνα με επιγραφή, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ζωγραφικής διακόσμησης της σάλας του τελευταίου ορόφου από το μεγάλο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ. Η οικία Κοντού είναι ένα από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία της περιοχής της Μαγνησίας, καθώς τόσο η ίδια, όσο και ο ζωγραφικός της διάκοσμος διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. _

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς

Το Μουσείο στεγάζεται στο διώροφο Αρχοντικό Ζούλια, το οποίο χτίστηκε το 1864, και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα των «αιγυπτιώτικων» αρχοντικών του Πηλίου. Το κτήριο παρουσιαζέται ως παραδειγμά αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και χρησιμοποιόταν ως επαγγελματικό σχολείο για κορίτσια. Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν αρχειακό υλικό του Δήμου Ορμινίου (μετέπειτα Κοινότητας Πορταριάς), σπάνια βιβλία και άλλα τεκμήρια της εκπαιδευτικής ιστορίας του τόπου τα οποία δείχνουν την ιστορία και την καθημερινή ζωή των ντόπιων. Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν αρχειακό υλικό του Δήμου Ορμινίου (μετέπειτα Κοινότητας Πορταριάς), σπάνια βιβλία και άλλα τεκμήρια της εκπαιδευτικής ιστορίας του τόπου, ό,τι διασώθηκε από το πολυτελές ξενοδοχείο των αρχών του 20ου αιώνα «Μέγα Θεοξένια», φωτογραφίες, έγγραφα και άλλα αντικείμενα για την παρουσία των Πορταριτών στην Αίγυπτο στις αρχές του 20ου αιώνα. Το μουσείο έχει ποικίλα δωμάτια που αναφέρονται στην Αίγυπτο, στην εκπαίδευση και την ιδιωτική ζωή των κατοίκων της Πορταριάς.

5 λόγοι για να κάνετε απευθείας κράτηση από την ιστοσελίδα μας

 

  • Εγγύηση χαμηλότερης τιμής
  • Ειδικές προσφορές μονο για απευθείας κρατήσεις
  • Χωρίς κρυφές χρεώσεις
  • Ευελιξία στην αλλαγή κρατήσεων
  • Δωρεάν Υπηρεσίες & Παροχές