ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Το Πήλιο είναι μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας με σημαντική ιστορία τόσο στα αρχαία όσο και στα νεώτερα χρόνια της Ελληνικής Ιστορίας. Ανασκαφές έχουν φέρει στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν τη σημαντική παρουσία των αρχαίων πόλεων της Μαγνησίας.

 

 

Στο Βόλο και το Πήλιο υπάρχουν μουσεία που εκθέτουν πολλά από αυτά τα ευρήματα, αρχαιολογικοί χώροι καθώς και λαογραφικά μουσεία που μας μεταφέρουν με τα εκθέματα τους τον τρόπο ζωής, τα ήθη και τα έθιμα της Μαγνησίας γενικότερα.

Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου είναι ένα από τα παλαιότερα της Ελλάδας και το κεντρικό αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλίας. Το κομψό νεοκλασικό κτίριο στεγάζει έναν τεράστιο πλούτο ευρημάτων, καθώς οι συλλογές του περιλαμβάνουν εκθέματα από όλο το ιστορικό φάσμα της Θεσσαλίας, από την προϊστορική περίοδο έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα.
Το Μουσείο στεγάζεται στο παλιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα, στον Βόλο. Παρουσιάζει την καθημερινή ζωή στο εργοστάσιο, καθώς και όλα τα στάδια της παραγωγής διαφορετικών τύπων τούβλων και κεραμιδιών. Στόχος του είναι αναδείξει την ιστορική ταυτότητα της πόλης του Βόλου και να συμβάλει στη διάσωση και την προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς της.

Μουσείο Πόλης
Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου είναι το πρώτο και μοναδικό έως αυτή τη στιγμή σύγχρονο Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα. Παρουσιάζει με σύγχρονο τρόπο την καθημερινή δραστηριότητα των κατοίκων της πόλης από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα αποτελεί μια σπουδή στην ιστορία των ελληνικών πόλεων και της ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας, προβάλλοντας την εξέλιξη της πόλης στη σύγχρονη Ελλάδα. Το μουσείο φιλοξενεί ενότητες για την βιομηχανική κληρονομιά, τις μνήμες των κατοίκων (προσφυγική ιστορία, φωτογραφικά ντοκουμέντα κ.λπ.), τα μεγάλα γεγονότα της Ελλάδας και πώς αυτά εκφράστηκαν στην πόλη, τα σημαντικότερα γεγονότα της πόλης, την αρχιτεκτονική της κ.ά. Στον αύλειο χώρο του Μουσείου σώζεται τμήμα της ανατολικής πλευράς του βυζαντινού τείχους στο λόφο των Παλαιών.

Μουσείο Θεόφιλου
Το Μουσείο βρίσκεται στην οικία Κοντού στην Ανακασιά, στο Πήλιο. Είναι μοναδικό μνημείο, καθώς το αρχοντικό έχει ζωγραφιστεί ολόκληρο στο εσωτερικό του από τον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ, σύμφωνα με συγκεκριμένο εικονογραφικό πρόγραμμα.

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς
Το Μουσείο στεγάζεται στο διώροφο Αρχοντικό Ζούλια, το οποίο χτίστηκε το 1864, και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα των «αιγυπτιώτικων» αρχοντικών του Πηλίου. Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν αρχειακό υλικό του Δήμου Ορμινίου (μετέπειτα Κοινότητας Πορταριάς), σπάνια βιβλία και άλλα τεκμήρια της εκπαιδευτικής ιστορίας του τόπου, ό,τι διασώθηκε από το πολυτελές ξενοδοχείο των αρχών του 20ου αιώνα «Μέγα Θεοξένια», φωτογραφίες, έγγραφα και άλλα αντικείμενα για την παρουσία των Πορταριτών στην Αίγυπτο στις αρχές του 20ου αιώνα.

 

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok